lze číst i odspodu

Na navigaci | Klávesové zkratky

Proč jsme vůbec začali žrát vajíčka a sýr?

Všude jsou miliony pořadů o vaření, kde jsou kuchaři děsně chytří a vědí všechno, ale chybí mi pořad o historii tohoto oboru, chci slyšet příběh týpka, kterého jako vůbec prvního napadlo při pohledu na tupé slepice, že by mohl sníst jejich ovulace, co ho k tomu vedlo, řekl si tehdy „no to je hnus, zítra je zkusím usmažit“ a chci vědět, jakým způsobem přesvědčoval ostatní, aby to taky snědli, chci se dozvědět, jak došlo k tomu, že kohosi takhle po ránu napadlo „co kdybychom posbíraly tyhlencty osiny, celý den z nich vybírali zrna, pak je rozmlátili kameny, nejlépe třeba mlýnskými, až na takový jakoby prach, polohrubý až hladký, část ho nechali kvasit, část ne, přidali vodu, sůl, udělali z toho placky a upekli to“ a celý tenhle nápad prosadil i přes kecy všech okolo „ser na to, dáme krávu“, a vlastně jak vůbec někoho napadlo takovou krávu před snězením podojit, pak to zahřát na 64°C, zchladit na 35 až 37°C, přidat mezofilní kulturu, chlorid vápenatý a syřidlo a pak to nechat při teplotě 28°C několik týdnů zrát a vyrobit tak sýr? Tohle mě zajímá.

Mohlo by vás zajímat