Jak přežít indickou restauraci
Indická kuchyně mi tak nějak přirostla k žaludku a od té doby tahám do restaurací všechny lidi, kteří měli tu smůlu, že se vyskytli v mém okolí. Když takto tažený jedinec pohlédne do jídelního lístku, položí zpravidla tutéž otázku: „???“ A protože jsem na ni odpovídal už mnohokrát, rozhodl jsem se odpověď sepsat a příště budu pouze odkazovat sem.
Hlavní jídlo
Zcela pominu předkrmy, polévky a saláty, protože mívám problém sníst všechno hlavní jídlo s příslušenstvím a tudíž nejsem v tomto ohledu dostatečně erudován. (Ať nežeru: tip na předkrm je masová, nebo ještě lépe zeleninová, samosa.)
V indické restauraci se hlavní jídla dělí do dvou kategorií:
- cosi v hnědé omáčce
- jídla bez omáčky připravovaná v peci tandoor
Omáčkových jídel nabízejí restaurace široký sortiment, ale jejich chuť ze začátku nejspíš nerozlišíte. Pokud vám něco říká seriál Červený trpaslík, budete si stejně chtít dát kuřecí Vindaloo [vindalů]. A dobře děláte, je to ze všech omáček ten nejlepší startovní bod. Obsahuje kousky brambory, má výraznou kari chuť a měla by být poměrně ostrá. V každé restauraci vám ji nabídnou nejen s kuřecím masem (chicken [čikn]), ale také s krevetami (prawn [prón]), jehněčím (lamb [lam]), zeleninou (vegetable [vedžetebl]) a výjimečně i s hovězím (meat [mít], masové). Je třeba říci, že Indové jsou mistři vegetariánské kuchyně, proto zeleninová verze zachutná i zapřisáhlému masožravci.
Volba ingredience obvykle zásadním způsobem ovlivní cenu jídla, ačkoliv masa tam najdete jen symbolické množství. Cena se pohybuje dle ingredience od 150–300 Kč. Rozhodně nemá smysl si dávat obří krevety (king prawn) za 600 Kč, které navíc mohou být servírované včetně krunýřku a budete s nimi svádět nerovný boj příborem, tedy pokud krunýřek neradi.
Kari omáčky jsou také odstupňované dle pálivosti: Curry < Madras < Vindaloo < Phall (někde psáno Fal). Ta je nejpálivější. Brambora je jen ve Vindaloo. Někde uprostřed žebříčku se nacházejí další omáčky, např. Jalfrezi [žalfrézi] nebo Bombay Aloo [bombajalů]. Tip: Bombay Aloo je zajímavé tím, že jde v podstatě o totéž, jako Vindaloo, ale stojí polovinu.
Kromě kari omáček najdete na každém jídelním lístku i sladké kokosové omáčky pod názvy Masala a Korma. Nejsou špatné. Také rád zkouším speciality daného podniku, třeba v brněnském Taj je zajímavá omáčka Do Pyaza, v pražském Curry House bych byl ochoten zabíjet komunisty za kapku bangladéšské speciality Rezela. Nebo Butter Chicken. Už jak to píšu, tak bezděčně slintám do klávesnice.
Jídla z pece tandoor kupodivu nejsou pálivá, hodí se tak zejména pro ty, kdo nechtějí ani pálivé, ani sladké. Jejich servírování je úžasné, když vám ho nesou ke stolu, vypadá to jako narozeninový dort se spoustou prskavek a tekutým dusíkem. Lidé mají spontánní tendenci strávníkovi zazpívat hepybrzdej.
Výběr přílohy
Co si dát k jídlu?
- rýži
- placky
- nebo speciality dle nabídky podniku
Ačkoliv v indických restauracích dělají výbornou a různě ochucenou rýži Basmati, objednávám si častěji placky, protože výbornou rýži si udělám i doma (pokud je pro vás synonymem rýže varný sáček Vitana, zkuste určitě rýži). Jedny placky budou jedné osobně bohatě stačit. Pšeničné placky Nan (někde Naan) se pečou v troubě tandoor, Chapati [čapaty] na pánvi. Díky své neutrální chuti se hodí ke všem druhům pokrmů, zpravidla si však můžete vybrat i s příchutí česnekovou, sladkou kokosovou nebo sýrovou. Jen pozor, indický sýr je trošku něco jiného, než ten náš, tak abyste nebyli zklamaní jeho nevýraznou chutí.
Tip: ke všem kari omáčkám bych doporučil placky Aloo Paratha [alů parata] plněné bramborem, což navzdory popisu je skutečná delikatesa. Bohužel je neumí udělat všude dobře. Ti nejbystřejší čtenáři si mohli všimnout, že cokoliv, co obsahuje bramboru, tak i v názvu obsahuje Aloo. Ano, i Vindaloo!
Občas si k jídlu dám ještě nějakou chuťovku dle nabídky restaurace, například ve zmíněném Curry House to bývá špenát (Saag Bhajee [ság baží]). Pokud nemáte rádi špenát, poraďte ho někomu jinému a pak od něj ochutnejte, třeba přehodnotíte názor.
Pálivost
Chilli patří k indické kuchyni stejně neodmyslitelně, jako pedofilové ke katolické církvi. I nejslabší kari omáčka může citlivým jedincům připadat velmi ostrá. Oříšek tkví v tom, že úroveň pálivosti se v různých podnicích liší, a to dokonce tak, že tam, kde jeden končí (Phall v Golden Tikka) jiný začíná (Curry v Taj Brno).
Ostré jídlo vás donutí smrkat. Pokud v restauraci nemají dostatek ubrousků, je lepší se zásobit kapesníčky. Ještě ostřejší jídlo z vás vyroní slzičky. Važte si jich, jak si budete na ostrost zvykat, budou čím dál tím vzácnější. A skutečně pořádně ostré jídlo dokáže navodit stavy euforie, občas doprovázené barevnými halucinacemi. To je největší bájo! Chilli je prostě legální droga, se vším všudy. Protože jakmile dopapáte a pocítíte ten hřejivý pocit na hrudi, který bude velmi pomaličku sestupovat dolů, jakmile si přestanete říkat „bože, co jsem to snědl, to už nikdy neudělám“ tak si uvědomíte, že chcete zase a hned!
Afrodiziakální účinky nechci rozebírat do přílišných podrobností, stejně tak bych se nerad pouštěl do líčení tzv. „dne poté,“ ačkoliv v tomto případě by bylo nefér čtenáře nechat zcela nepřipraveného. Tak alespoň tři slovní asociace: projímadlo, tryskový pohon, nekončící zážitek.
Hašení
Na pití určitě zkuste indický jogurtový nápoj Lassi [lasí], nejlépe příchuť manga (přítelkyně miluje slané Lassi, já to naopak nemůžu). Nápoj výborně funguje jako orální hasicí přístroj na příliš ostré chilli. A jelikož je skutečně lahodný, dejte si pozor, ať ho všechen nevypijete dřív, než vám donesou jídlo. Nápoj je poměrně sytý a po třech sklenicích byste taky mohli s překvapením zjistit, že Lassi se vrací.
Pálivost pomáhá zdánlivě hasit také pivo, jenže potvory bublinky oheň rozdmýchávají. Můžete zkusit nějaké indické (Cobra, Kingfisher, Namaste), rádi se pak vrátíte k výborné plzínce za poloviční cenu. Jen bacha, pokud je jídlo opravdu pálivé, není nemožné se během večeře i totálně ztřískat.
Mimo nápojů můžete zkusit ještě Raitu, což je jogurtový dresing s neutrální chutí. Je to taková indická „tatarská omáčka“, nikoliv chutí, ale funkcí. Na talířku si trošku zamícháte do kari omáčky a pálivost klesne. Zároveň tak vytvoříte nové chuťové odstíny, doporučuji vyzkoušet.
Kam se jít najíst?
V chutnosti podávaných jídel a Lassi, v jejich servírování a obsluze se jednotlivé restaurace poměrně dost liší. V nevkusnosti interiéru jsou si spíš podobné 😉
Pokud obsluhují přímo Indové, počítejte s tím, že vás nebudou moc obskakovat (čest výjimkám). Když jsem tuhle hledal místo, kde bych se v Praze na 4 hodinky zašil dělat korektury knížky a nikdo by si mě nevšímal, napadla mě Himalaya a obstála. Tudíž máte-li pálivé jídlo a budete potřebovat hasit, je lepší si objednávat pití s nadstandardním předstihem, jinak hrozí spontánní samovznícení. Zaplatit běžte rovnou k pokladně. S indickou obsluhou je lepší komunikovat anglicky. A „ostré“ se tu řekne „spicy“ [spajsy].
Servírování také hraje svou roli, neboť chuť a pálivost kari omáček klesá s jejich teplotou. Proto je fajn, když vám omáčku přinesou v předehřáté masivní kovové misce, nebo ještě lépe, když ji postaví nad hořící svíčku.
Nakonec pár ryze subjektivních tipů: v centru Brna
doporučím (dnes již bohužel bývalou) alma mater indických
restaurací Taj,
která je proslulá pálivostí za hranicí soudnosti ke, u veletrhů najdete
taktéž výborný Satyam, v restauraci
GOA mi bohužel nechutnalo.
V Praze: nemám to tu ještě pročesané tak, jako policisté Troju, ale No.1 je Curry House na Palmovce, z břevnovského Tandoor, z Masala nebo Himalaya odcházím spokojený, Golden Tikka chuťově výborná, byť vůbec nepálí, Chanchala v Paladiu je bohužel slabší a dražší a v prostředí obchoďáku, nicméně nabízí zdarma rozvoz. Dejvická Haveli patří mezi podniky, které znovu navštívit neplánuji, byť neříkám, že jsou špatné. Mimo Prahu můžete zkusit Royal Maharaja v Hradci Králové a Tandoor v Písku. Naprostá katastrofa je pak předražená Khajuraho v centru Prahy. (Již neexistuje, byl to od začátku podvod.)
Varování: indické jídlo je prudce návykové.
Komentáře
sibiřanka #1
Mně v Masale naopak velmi chutnalo, jídlo mi připadalo chuťově propracovanější než v Curry House. Ale ty už vlastně nemáš žádné chuťové pohárky, že? ;)
Ve které Masale jsi byl? Já Pod Karlovem, prý je v Praze ještě jedna.
jimmy #2
Můžu doporučit Tandoor v Táboře. Lamb masala + masovosýrová placka = mňam :)
paranoiq #3
krásně shrnuto. dodám dvě maličkosti. snad nikoho nevyděsím :]
pokud nejste zvyklí, dáte si něco opravdu pekelně pálivého a sníte toho větší množství, může u vás koření přivodit stav podobný opilosti nebo ještě veselejší. motáte se, máte mžitky před očima, možná i menší halucinace. je to opravdu zajímavý zážitek. doporučuji vyzkoušet!
pokud už jíte nějaké to polotekuté průmyslové rozpouštědlo, nemá smysl při jídle moc otálet. pociťovaná ostrost se po vložení sousta do pusy, rozkousání a polknutí kupodivu nadále zvyšuje. odkládáním dalšího sousta jen prodlužujete své utrpení. hašení pomůže jen dočasně. obvykle tak na patnáct sekund. pak je lepší pokračovat. i další sousto koření totiž přináší lehkou úlevu (samozřejmě dočasnou)
naposledy mě Fal v brněnském Taji překvapil tím, že nebyl tak krutopřísně smrtící jak jsem čekal. tentokráte si budu muset říct o přiostření. kdo si dá totéž? :]
Ondřej Vaniš #4
Kam byste ve svém subjektivním hodnocení zařadil pardubickou Gangu?
Jakub Vrána #5
Škoda, že jsi se mnou nejel do té Indie. Tvůj popis na restaurace v jižní Indii sice moc nesedí, ale myslím, že by sis pochutnal i tam.
Ondřej Mirtes #6
Mmm, uplne se mi sbihaji sliny :) V Masale Pod Karlovem jsme byli a bylo to dobre. Ale Curry House vede, jen si s jidlem davaji hodne nacas.
Tesim se na dalsi PS v Praze, ale mozna tam vyrazime jeste driv :)
Petr Staníček #7
A kde je u všech všudy raita? On zapomněl na raitu!
Štěpán #8
Co bylo špatně na Goa? Mě Taj nesedl v tom, že se pálivost velmi lišila. Párkrát jsme měli vindaloo se sílou mocného falu, někdy slaboučký madras. Malá porce, málo brambory, málo masa. Goa pravý opak: standardní pálivost drží na stejné úrovni. A není problém si nechat „přiostřit“… Takže teď už jen Goa (a nebo domácí kuchyně ;) ).
Hellish #9
V jedné indické restauraci v Londýně jsem měl jako dezert kardamomovou zmrzlinu. Indické restaurace v Praze nemám ještě moc prolezlé, tak bych se chtěl zeptat: dá se tahle pochoutka koupit v některé z pražských restaurací? Díky.
David Grudl #10
#1 sibiřanko, Pod Karlovem jsem nezkoušel, napravím. Rád najdu další skvělou indickou.
#3 paranoiqu, #7 Petr Staníček jsem věděl, že jsem na něco zapomněl! halucinace, smrkání a raitu. Doplním.
#8 Štěpáne, výborný servis, ale extrémně kyselé až nedobré vindaloo. Možná to byla náhoda, možná se tak v nějakých oblastech skutečně dělá, ale prostě mi to velmi nechutnalo ☹
srigi #11
#3 paranoiqu, ad halucinacie – myslite nieco ako toto?
https://www.youtube.com/watch?…
Martin Kubicek #12
Taky bych si zasel na vindaloo, ale nikdo z mych znamych to nemusi, tak snad pred pristi PS 🙂
Ondřej Dlouhý #13
Praha:
Himalaya je bezkonkurenčně nejhorší indická v Praze. To už je lepší ta Čančala v Palladiu. Nejlépe mi vychází Taj Mahal nahoře nad Václavákem.
Daniel Máslo #14
V Ústí nad Labem jediná Taj Mahal, mejí vše, ale pálivost nic moc. Někde to honí výtažkem z Bhut Jolokia nebo nějakým chemickým skoro-capsaicinem. Já dopručuji Jalfrezi a nan, vařil mi to kamarád, pákistánec a nemělo to chybu. U nás v Čechách často pálivost mírní, potože by k nim nikdo nechodil. Klíčem je zázvor :)
rADo #15
Volba ingredience do Vindaloo ovlivní dost zásadně i chuť – krevety jsou ploché, jehněčí pikantní a dává lepší chuť celé omáčce, kuře něco mezi tím. Osobně nedám dopustit právě na jehněčí :)
Petrroll #16
Zdravím, nemáte nějaký tip na indickou restauraci vČeských Budějovicích? Něco nenáročného na seznámení s ind. kuchyní.
Jan Tichý #17
Mne indická kuchyně zase tak moc neoslovila, aspoň co se gurmánské stránky věci týká. Prostě UHO, co chutná pořád stejně, jenom to pálí jednou hodně a podruhé opravdu hodně. Ale pokud má být podstatou celé věci právě ta výzva, co všechno je člověk schopný přežít, tak tomu už zase rozumím 😉. Mimochodem pro takové případy doporučuji https://web.archive.org/…-huba.cz:80/
Jiří #18
Ani bezmasý indický není vůbec k zahození. Indický bufet :) skvělý!
Rado je i expert kulinář koukám ;)
SirLoon #19
Není to sice indická restaurace, ale pakistánská Rana na Bulovce jí je hodně podobná. Tu můžu doporučit
hugo #20
Můžu doporučit tuhle novou na Vinohradech: Dilli Delhi. Zkoušel jsem Jalfrezi a Vindaloo a obojí bylo velmi dobré.
Občas si objednám něco i zde Spice India, ale zde vždy spokojený nebývám. Taky občas zajdu do Manni Restaurant. Nejvice ale jím v bufetu Himalaya v Mikovcove ul., protože to mám blízko z práce a až na výjimky jsem vždy spokojen.
Jan #21
Stejně si myslim že Satyam je nejlepší v cele republice. Chválí a doporučuje tuto restauraci a i Indická ambassada.
Jakub Bouček #22
Nezbývá, než se zeptat, kdy vyrazíme? 🙂
HosipLan #23
#tajbrno Opravdu povedené dobrodružství :)
DiGi #24
#16 Petrrolle, V ČB je výborná Gateway of India (stačí použít Google, nemusíš se stydět). Hned u nádraží…
Pavel Kasík #25
Chci poděkovat za shrnutí, v indické kuchyni se opravdu moc nevyznám a tohle je skvělý start. Doufám, že mě to nakopne. Chci taky poděkovat za to, že je to napsané s humorem, ale bez takového toho „snobismu“, který je spoustě rádoby food-blogům vlastní. Jako kdyby bez toho pohrdavého shlížení nikdo nepochopil, že autor ví, o čem mluví. Zatím jsem byl z jmenovaných jen v Masale (byla nejblíž), a musím říct, že obsluha byla velmi velmi ochotná.
David Grudl #26
Článek jsem ještě doplnil o Raitu a kapitolku o pálení s hyperstručným popisem Dne poté.
Lenka #27
#16 Petrrolle, V Budejovicich mate hned u nadrazi nejlepsi indickou restauraci v CR!
polatak #28
NO tak to bych neřek v Budějovicích je nejlepší indická na poliklinice sever! stačí sírová placka k tomu dvojitá pálivá omáčka a je to doma !
Dan #29
Myslim ze bylo dobre zminit taky predkrmy Papadumy, Onion Bhaji… Na haseni palivosti je cibulovy salat
Josef Šíma #30
Bohužel jsem ještě nenavštívil žádnou ze zde zmiňovaných restaurací.
Ale ze zkušeností z českobudějovické Gateway to India (pozor v ČB jsou dvě, stejné jídlo jiné prostředí, ±stejné ceny) mohu doporučit jako přílohu Tandoori placky s mandlemi. Nevím jak v ostatních, ale v Gateway to India dělají i nepálivé cosi v hnědé omáčce (Butter Chicken) a cosi vegetariánského s cizrnou. Každopádně nejostřejší jídlo je Vindaloo (varianty Lamb, Chicken). Některá jídla s přízviskem Phall si s vindaloo nezadají, ale horká brambora přilepená na chilim a curry podrážděném patře a jazyku to je teprve mazec.
Indii zdar.
PS: zjistil jsem že Phall je vlastně české citoslovce. Když něco skutečně pálí tak taky uděláte s výdechem Phaaal 😉
Josef Šíma #31
#9 Hellishi, nevím jak v praze, ale v Českých Budějovicích ji mají v Gateway to India
Josef Šíma #32
#27 Lenko, souhlas, jen doplním, že ve větším a poněkud klidnějším prostředí je její pobočka na Piaristickém náměstí.
Vasek Jelen #33
#5 Jakube Vráno, Tím si nejsem úplně jistý. Indické jídlo uvařené v indické restauraci v Evropě chutná Evropanovi většinou mnohem lépe než originál podávaný v autentickém prostředí země původu.
Thales #34
#13 Ondřeji Dlouhý, Chtěli jsme tam zajít po doporučení známých, ale za zavřenými dveřmi byl jenom holý prostor a webovky odkazují na kosher jídla, takže se obávám, že Taj Mahal zavřeli.
Ale díky za dobrý článek, už dlouho jsme chtěli na nějaké pořádné indické jídlo a teď už víme kam zajít.
Dzahangir #35
Znám pár lidí z indického sub-kontinetu, jedl jsem u nich doma, chutnalo mi. Ale pokud porovnám jídlo v Indii a v českých restauracích, je to nebe a dudy. Nikdo z těch kluků v českých indických restauracích není dobrý kuchař. Dejte si radši pořádnou svíčkovou.
reesha #36
#1 sibiřanko, Presne tam jsem byl v utery a jeste ted me stve ze tam porad nesedim :( musim na to porad myslet jak to bylo skvely!
pa3k #37
Osobne mám rád kuchyňu u Góvindu, nie je to síce „reštika“ v pravom zmysle slova, no jedlo majú dobré a vždy mi tam chutilo, či už to bolo v Prahe na Soukenickej alebo v Bratislave na Obchodnej. Môžete to niekto porovnať s klasickou indickou reštikou? Na Slovensku mi odporúčali reštauráciu Ashoka v Bratislave na Živnostenskej ulici, chystám sa tam zavítať, keď budem mať cestu. Inak tie možnosti výberu máte v Prahe parádne.
klokane #38
Davide, mam tu jednu technickou k vindaloo. Ve vindaloo nutne nemusi byt brambory.
Tady je recept https://www.youtube.com/watch?… a v case 2:48 Vahchef rika: "Vindaloo is one of most missunderstood dish, … many pepole makes vindaloo as red curry with potatoes… but vindaloo doesn't mean ‚aloo‘…
klokane #39
Hmm pardon, koukám že ten odkaz na recept na vindaloo jsem poslal špatně https://www.youtube.com/watch?…
Vlasta #40
jeden z nejvtipnějších popisů gurmánských zážitků…u pasáže o pálivosti jsem plakala smíchy. Pálivá jídla miluju, ale po dlouhé pauze si na ně znovu zvykám. Naštěstí mám 5 minut od domu relativně nově otevřenou indickou restauraci Pind (https://thepind.cz/index.php?…) Stránky nic moc, zvenčí nic moc, ale uvnitř poměrně vkusný interiér a na indickou restauraci až podezřele příjemná a pozorná obsluha…Zatím indickou kuchyni testujeme, ale moc nám chutnalo… 🙂
Bzum #41
Ještě k hašení,
k pití skoro výdhadně používám indický čaj data-masala (snad se to tak piše) je s hodně mlíka a když ho člověk nechá trošku vychladnout hasí výborně. Na spoustě míst ho nemají mezi nabídkou nápojů ale když si člověk řekne tak se mi snad ještě nestalo že by mi ho neudělali…
czebrda #42
V Taj jsem si daval Vindaloo a snedl jsem ho cele, coz povazuji za jeden z vykonu, na ktery budu vzpominat cely zivot. Stejny majitel ma take indicky fast food v OC v Kralove poli (Tesco) a tam maji vyborne Veg Thali (vegetarianske menu, kde najdete spenat, fazole, kvetak s brambory, raitu, ryzi, placky a urcite jsem na neco zapomnel). Cena je tusim nekde mezi 80–90 Kc
Petr #43
Díky za návod. Teď už se snad budu cítit bezpečněji a konečně seberu díky tomu odvahu k návštěvě indické restaurace.
m-a #44
A ak náhodou nebudete mať dosť, ako dezert vrelo odporúčam Gulab Jamun – tvarohové guľky v medovej omáčke.
gabka #45
Včera jsem zažila neuvěřitelný kulinářský zážitek v Jindřichovem Hradci v restauraci Charvi. Lamb vindaloo je něco úžasného.Musím říci že tady se o nás obsluha starala víc než dobře.
Pavel #46
Musím se vůči autorovi článku ohradit v jedné věci – já brněnskou GOA po mnoha návštěvách všech brněnských „indických restaurací“ (včetně Taj používající méně kvalitní suroviny) vnímám jako absolutní špičku, právě pro vždy čerstvé suroviny, což myslím může poznat i začátečník…
Tento článek byl uzavřen. Už není možné k němu přidávat komentáře.